Werkplekinrichting in 2020: wat zijn de trends?

Een kantoorruimte ontwerpen is vandaag de dag geen gemakkelijke taak. Hoe teams (willen) werken verschilt soms per persoon of per taak en dat zorgt voor flink wat uitdagingen. De moderne werkplek is bovendien constant in ontwikkeling en steeds meer gefocust op de medewerker. Zij hebben immers niet alleen de juiste techniek en tools nodig om hun werk goed uit te voeren, maar ook een werkomgeving die hen de ruimte geeft. Met de start van een nieuw jaar en een nieuw decennium, zijn er ook weer een aantal trends op het gebied van kantoorinrichting te onderscheiden. Deze 4 zijn volgens ons de kantoormeubilair trends van 2020 om in de gaten te houden.

Hoe kunt u een goede werkruimte inrichten én daarbij rekening houden met de wensen van medewerkers anno 2020? Eén ding is zeker: veel medewerkers verwachten vandaag de dag maatwerk; de ‘one-size-fits-all’ kantoorinrichting past eigenlijk niemand meer. Ze zoeken naar ruimtes die ontwikkeld zijn met het halen van (bedrijfs)doelen in het achterhoofd. Met focus op prestatie en productiviteit én aantrekkelijk voor nieuwe medewerkers.

Trend 1: dynamische flexibiliteit
Het is inmiddels al een paar jaar geleden dat de trend van het flexibele kantoor zijn intrede deed. Multi-functionele werkruimtes worden in 2020 bijna de standaard die veel bedrijven nastreven. Een dynamisch kantoor vraagt om een hoge mate van flexibiliteit. Niet alleen van medewerkers, maar ook van de inrichting. Elementen als verrijdbare, geluidsdichte wanden, verschillende zitopties en mobiele technologie, zoals een verplaatsbaar TV-scherm worden in dit jaar nog meer de standaard.

Dynamische flexibiliteit is de volgende stap. Het brengt ons een compleet nieuwe generatie aan verplaatsbare, multifunctionele, lichtgewicht én ergonomische elementen die in vrijwel iedere ruimte passen én op meerdere manieren bruikbaar zijn. De dagen waarop we afhankelijk waren van zwaar meubilair en de technologie bepaalde wat wel en niet kon zijn voorbij. De dynamische flexibiliteit trend stelt ons in staat om een ruimte zonder moeite om te bouwen van een vergaderruimte naar een podcast-studio naar een samenwerkruimte en vervolgens naar een stille, semi-privé werkruimte.

Deze trend is hard onderweg om de nieuwe standaard te worden nu de werkomgevingen meer en meer werknemer-gecentreerd is.

Trend 2: de herintrede van hout
Hout maakt een comeback. Steeds meer bedrijven zien het belang van een milieuvriendelijk kantoor en houden daar ook in hun inrichting rekening mee. Bijvoorbeeld het gebruik van houten bureaus, een grote houten koffietafel, wandpanelen en planken geven een kantoor direct een andere uitstraling. Let wel op: de herkomst van het hout is daarbij minstens zo belangrijk!

Specifiek voor millennials en jongere generaties is het belangrijk dat het bedrijf waar ze voor werken aandacht heeft voor dezelfde zaken als waar zij mee bezig zijn, bijvoorbeeld hun milieuvriendelijke ideeën en idealen op het gebied van duurzaamheid. Slimme bedrijven die vooral deze doelgroep als medewerkers willen binnenhalen, spelen hierop in, onder andere door het gebruik van hout in hun kantoorinrichting. Hout geeft een ruimte warmte, in tegenstelling tot een steriele, witte kantooromgeving.

Trend 3: een teamgevoel in een wereld waarin iedereen op afstand werkt
De wereld wordt steeds digitaler en het bedrijfsleven is daarop geen uitzondering. Uit een studie blijkt dat maar liefst 70% van de werkende bevolking ten minste één dag per week op afstand werkt. Dat betekent dat het voor bedrijven belangrijk is om hun kantoorruimtes op een andere manier in te richten om aan de wensen van hun werknemers te voldoen.

Eén van die aanpassingen is bijvoorbeeld de creatie van uitnodigende en comfortabele werkplekken. Dit soort nieuwe kantoren hebben vaak kenmerken van een hotellobby, lunchroom of een bar. Met bijvoorbeeld verschillende zitmogelijkheden, een spelletjesruimte, een goed restaurant en misschien zelfs een fitnessruimte. Waarom gaan bedrijven zo ver om het hun medewerkers naar de zin te maken? Omdat dit essentieel is voor de groei én het teamgevoel binnen het bedrijf.

Dit soort upgrades aan de inrichting zijn positief voor het bedrijf, omdat het medewerkers stimuleert om op kantoor te komen werken in plaats van vanuit huis of een andere plek.

Trend 4: de onconventionele werkruimte
Waar een werkplek vroeger een (afsluitbare) ruimte was met een bureau en een stoel, is dat vandaag de dag wel anders. We zien steeds meer onconventionele werkruimtes en bedrijven die alle mogelijke ruimte optimaal benutten.

Met onconventionele werkruimtes bedoelen we ruimtes die vroeger niet eens overwogen zouden worden om als werkplek te dienen. Bijvoorbeeld gangen, raamkozijnen en zelfs de open ruimte onder de trap. Door de technologische ontwikkelingen, zijn veel medewerkers niet gebonden aan hun bureau. Het enige wat ze nodig hebben is een stabiele internetverbinding en een stopcontact. Deze trend past ook perfect bij de groeiende behoefte om in stilte te kunnen werken, weg van het eigen bureau.

Bent u op zoek naar manieren om deze trends in uw kantoorinrichting te verwerken? Neem contact op met onze klantenservice, we helpen u graag verder!