Hybride werken is ongekend populair. Voor veel werkgevers is het deels thuiswerken en deels op kantoor geen probleem meer, terwijl het voor de covid19-pandemie een ander verhaal was. Toch wordt er nog geworsteld met de creatie van de optimale hybride werkomgeving. Bent u als werkgever nog niet overgestapt en wilt u inzichtelijk hebben wat de voordelen zijn van hybride werken? Lees dan verder.
Gelukkige werknemers
Door de coronapandemie hebben werknemers uit eerste hand ervaren wat de positieve effecten van thuiswerken zijn. Niet zo gek dat de vraag naar hybride werken steeds meer terugkomt. De voordelen zijn dat werknemers hun eigen tijd beter indelen en er geen afleiding is door bellende collega’s of andere kantoorruis. Dit maakt ze productiever en creëert een betere mentale gezondheid. Wat weer als resultaat heeft dat er minder ziekteverzuim is. Eveneens wordt er doeltreffender vergaderd en is er geen heen en weer gereis. Dit zorgt voor een betere tijdsindeling met meer vrije tijd en er ontstaat een betere werk-privé balans.
Kostenbesparing/duurzaamheid
Minder reisbewegingen staat gelijk aan minder reiskostenvergoedingen, wat wellicht een flinke kostenreductie kan zijn. Daarnaast zijn er minder huur- of energiekosten, als er bijvoorbeeld gekozen wordt voor een kleinere bedrijfsruimte of de complete stopzetting van een huurcontract. Dit zijn tevens duurzame oplossingen. Ook het feit dat werknemers niet meer in de file staan is een duurzaam gevolg, omdat er minder uitstoot is. Duurzaamheid is daarnaast goed voor uw merkimago. Hybride werken is dat ook, omdat het een vooruitdenkende en flexibele cultuur laat zien. Dit kan zelfs grond zijn voor nieuwe werknemers om te kiezen voor uw organisatie, zeker voor jongere generaties.
Houd hier rekening mee
Aan het hybride werken zitten wel een aantal haken en ogen. Niet iedereen heeft thuis een gepaste werkruimte of kan zich goed afsluiten van een (druk) gezin. Daarnaast is een ergonomische thuiswerkplek van groot belang. Dit schiet er regelmatig nog bij in of behoort niet tot de mogelijkheden. Een ander nadeel is dat de communicatie met collega’s stroever wordt doordat er telkens via apparatuur gecommuniceerd wordt. Op kantoor gaat dat soepeler doordat ze kunnen langsgelopen bij die collega. Ook doordat werk en privé in elkaar over gaan, is overwerken een gevaarlijke valkuil. De kans bestaat dat men hierdoor altijd ‘aan’ blijft staan. De burn-out lonkt dan om de hoek. Daarnaast is het voor managers soms ook moeilijker om hun werknemers te delegeren of problemen op te merken.
Kiest u er voor om hybride te werken? Dan zijn dit zaken om rekening mee te houden. Het is van belang dat afgewogen wordt wat voor u en uw werknemers het beste werkt.