Het multi-inzetbaar ingerichte kantoor, deze ideeën helpen u op weg

Multifunctioneel kantoor

Als u de trends op het gebied van kantoormeubilair een beetje in de gaten houdt, is u waarschijnlijk wel opgevallen dat steeds meer kantoren multi-inzetbaar ingericht worden. Dit is een manier van inrichten waarbij de flexibiliteit hoog in het vaandel staat en waarbij medewerkers de ruimte zo kunnen indelen als waar ze op dat moment baat bij hebben.

Er komt meer bij kijken dan simpelweg wat meubilair aanschaffen. Een multi-inzetbaar kantoor inrichten vergt wat denkwerk vooraf om te zorgen dat uw medewerkers straks optimaal hun werk kunnen doen. Deze zes ideeën helpen u op weg.

1. Verplaatsbare technologie

Wanneer mensen zich vrij kunnen bewegen, stimuleert dit de productiviteit. Niet zo gek dus dat steeds meer werkgevers kiezen voor laptops en/of tablets in plaats van desktop computers. Met een laptop kunnen medewerkers zich vrij door de ruimte verplaatsen en kunnen ze vrijwel overal hun werk doen. Om te zorgen dat iedereen altijd en overal bij gezamenlijke bestanden kan, is het wél essentieel om te zorgen voor een cloudoplossing als Drive, Dropbox of OneDrive. Dit soort clouddiensten zijn bovendien ideaal om samen te werken met tijdelijke medewerkers of externen. Verplaatsbare technologie geeft medewerkers de vrijheid om te werken waar ze willen. Of dat nou het café om de hoek is of de vergaderruimte.

2. Breakout ruimtes: hip, maar nuttig!

Breakout ruimtes zien we al een tijdje bij Amerikaanse bedrijven en ook op Nederlandse bodem krijgen ze steeds meer voet aan de grond. Het idee van een breakout ruimte is, is dat medewerkers er even kunnen ontspannen of juist kunnen vergaderen in een ontspannen setting. Niemand kan een hele werkdag lang 100% gefocust zijn, en door breakout ruimtes te introduceren, geeft u medewerkers de ruimte om even stoom af te blazen of even hun gedachten opzij te zetten. Het idee is dat ze daarna met hernieuwde energie weer aan hun projecten kunnen werken. Daarnaast is een breakout ruimte ook uitermate geschikt om te gebruiken voor vergaderingen. Zeker als er creatieve ideeën bedacht moeten worden, is een ruimte met zo’n ontspannen sfeer ideaal om letterlijk out-of-the-box te denken.

3.  Modulair meubilair: voor ultieme flexibiliteit

Modulair meubilair zien we ook al een tijdje in de wereld van de kantoorinrichting. Logisch, want met flexibele werkplekken, open kantoortuinen en een multi-inzetbaar kantoor is modulair meubilair ook gewoon erg praktisch. Zo kunt u gemakkelijk één of meerdere bureaus aan elkaar maken, om een samenwerkplek te creëren, maar is het net zo simpel om de bureaus uit elkaar te halen, zodat medewerkers gefocust aan hun eigen werk kunnen werken. Ook de veelgebruikte zit-stabureaus zijn eigenlijk modulair meubilair. Het is immers een bureau dat op verschillende manieren te gebruiken is. Het nut van modulair meubilair is dat het medewerkers ultieme vrijheid geeft om te werken zoals zij dat graag willen.

4. Is de koffiebar het grote voorbeeld voor kantoren?

Het is haast onmogelijk om een koffiebar binnen te stappen zonder dat er iemand achter een laptop zit te werken. En dat is niet voor niets! Veel mensen vinden de sfeer in zo’n koffiebar heel ontspannen werken. Er is altijd wel een licht geroezemoes en op de achtergrond klinkt meestal een relaxte afspeellijst (en dan hebben we het nog niet eens over de goede koffie binnen handbereik…). De inrichting en sfeer van een koffiebar worden door steeds meer bedrijven overgenomen als onderdeel van hun inrichting. Ideaal als u een relaxte, casual sfeer wilt creëren die bovendien heel geschikt is voor medewerkers om korte vergaderingen te houden in een andere setting. Waarom werkt dit zo goed? Net als een kantoor dat multi-inzetbaar is ingericht, hebben koffiebarretjes vaak een vergelijkbare inrichting. Een mix van lange werktafels en zitjes voor één, twee, drie of vier personen. Zo kan iedereen zelf kiezen welke werkplek het beste aansluit bij wat hij/zij op dat moment moet doen.

5. Lange, gemeenschappelijke tafels: de definitie van multi-inzetbaar

Als er één ding is dat écht niet mag ontbreken in een multi-inzetbaar kantoor, dan is het wel een lange, gemeenschappelijke tafel. Zo’n tafel kan gebruikt worden om met een heel team, maar wel ieder voor zich aan een project te werken of juist voor een brainstormsessie met het hele kantoor. Wilt u eens uitproberen of uw medewerkers het überhaupt prettig vinden om op een flexibele manier te werken, dan is zo’n tafel een geschikte manier.

6. Kleine ruimtes zijn perfect!

Waar iedereen een aantal jaren geleden riep dat alle muren doorbroken moesten worden zodat er één grote kantoortuin zou ontstaan, is er in een multi-inzetbaar kantoor juist wél ruimte voor kleine ruimtes die afsluitbaar zijn. Dit soort ruimtes zijn namelijk ideaal voor mensen om zich terug te kunnen trekken als ze niet gestoord willen worden, of voor het voeren van functionerings- of sollicitatiegesprekken.

Bij een multi-inzetbaar kantoor is het belangrijk dat u vooral kijkt naar de mogelijkheden die een bepaalde ruimte biedt. Denk van tevoren na over de mogelijke werkplekken die uw medewerkers prettig zouden vinden of nog beter: betrek ze in het proces. Uiteindelijk zijn het uw medewerkers die zich straks comfortabel moeten voelen in hun nieuwe kantoor.

Bent u benieuwd hoe uw huidige kantoor omgetoverd kan worden tot een multi-inzetbaar kantoor? Neem contact met ons op, we helpen u graag verder.